191206 eko- XIII edycja Ekogali udowadnia, że Podkarpacie to miejsce, gdzie stawiamy na jakość i rozwój, opierając się na naszych najlepszych tradycjach i bogatym dziedzictwie. Te tradycje dotyczą wielu sfer życia, także żywności najwyższej jakości – mówił marszałek Władysław Ortyl otwierając międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości Ekogala 2019.

Pysznie, kolorowo, w obłoku smakowitych zapachów oraz kolorów i kształtów przywodzących na myśl kuchnię ukochanej babci przed świętami – tak prezentuje się tegoroczna Ekogala. Konkursy z atrakcjami, degustacje, seminaria, prezentacje, pokazy gotowania i tradycji kulinarnych związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, lekcje przygotowania potraw oraz prezenty – to wszystko składa się na dwa dni XIII już edycji targów Ekogala. Przez dwa dni 6 i 7 grudnia 2019 roku produkty najwyższej jakości królują w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce koło Rzeszowa.

Organizatorami wydarzenia są Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Piotr Puchalski, Wójt Trzebowniska Lesław Kuźniar oraz Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc.

- W tegorocznej Ekogali udział bierze 153 wystawców. Mamy gości z całej Polski oraz z  zagranicy - Chin, Ukrainy, Rumunii oraz Grecji. Ta rosnąca liczba wystawców oraz klientów, których tysiące odwiedzają targi świadczy o tym, jak wielka jest potrzeba organizacji takich wydarzeń. Cały czas obserwujemy rosnący popyt na produkty ekologiczne i te wysokiej jakości, co dotyczy także usług agroturystycznych, jakie oferują podkarpackie gospodarstwa – podkreślał otwierając targi marszałek Władysław Ortyl.  

Targi Ekogala są ważnym wydarzeniem nie tylko dla regionu. Skupiają tych, którzy są zainteresowani produkcją żywności wysokiej jakości oraz tych, którzy są jej konsumentami. Ekogala to forum wymiany wiedzy, doświadczeń, miejsce spotkań z klientem, miejsce na rozmowy handlowe i zawierania umów.  Tegoroczna powierzchnia wystawiennicza to w tym roku 1140 m2. O tym,  jakim powodzeniem cieszy się wśród wystawców tegoroczna Ekogala, świadczy fakt, że po raz pierwszy od trzynastu lat powierzchnia wystawiennicza rozeszła się na miesiąc przed zakończeniem naboru.  

W Ekogali w tym roku uczestniczy 153 Wystawców, w tym 19 wystawców zagranicznych (Chiny, Grecja, Rumunia, Ukraina), urzędy marszałkowskie (lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie), instytucje okołorolnicze oraz jednostki certyfikujące.

W czasie tegorocznych targów wystawcy prezentują: ryby, oleje, bakalie, dżemy, nabiał, pieczywo, kwas chlebowy, owoce, warzywa, kapustę kiszoną, soki, miody, przetwory owocowo-warzywne, wyroby cukiernicze, wędliny, mięsa, zioła, produkty ziołowe, przyprawy, herbatki, nalewki, wina ekologiczne, kosmetyki, nasiona, środki nawozu roślin, poduszki i materace z eko łuski gryczanej, wyroby z wełny alpaki.

W ramach targów zaplanowano konferencje, degustacje, konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz pokaz gotowania i tradycji kulinarnych związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Atrakcją specjalną targów jest imponujący pawilon chiński. Prezentują się na nim przedsiębiorcy z Regionu Autonomicznego Kuangsi-Czuang, z którym współpracuje Podkarpacie. Na czele chińskiej delegacji, która odwiedziła województwo stoi wiceminister Gu Zhangwei – wiceminister departamentu handlu Regionu Autonomicznego Kuangsi – Czuang. Z Kraju Środka przyjechali także przedsiębiorcy, by promować swoje towary.

- Cieszę się, że możemy gościć na Podkarpaciu i że jesteśmy tu tak miło przyjmowani – mówił minister Gu Zhangwei z Regionu Autonomicznego Kuangsi – Czuang.

Podczas Ekogali odbywają się dwa konkursy. Pierwszy z nich to XIV już edycja Europejskiego Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych. Drugi to konkurs na „Najlepszy produkt ekologiczny” prezentowany na Ekogali.

W sobotę, drugiego dnia targów wszyscy chętni będą mogli zweryfikować talenty kulinarne gospodarzy regionu. W zmaganiach „Vip-y gotują”  udział wezmą marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałek Piotr Pilch a także goście z Chin.

Targi organizowane są w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020 i finansowane są ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Pierwszy dzień targów był okazją do ogłoszenia laureatów konkursu „Piękna Wieś Podkarpacka 2019”.

- To już ósma edycja konkursu, który ma na ukazać piękno krajobrazu podkarpackich wsi i terenów wiejskich, promować aktywność mieszkańców i ich dbałości o swe Małe Ojczyzny. Chodzi nam także o uwypuklenie idei wspólnego działania oraz dobrej współpracy w lokalnych społecznościach. A efektem są piękne wsie, stanowiące wizytówkę dla mieszkańców – mówił wicemarszałek województwa - Piotr Pilch o konkursie realizowanym w regionie w ramach „Podkarpackiego Programu Odnowy Wsi na lata 2017-2020”.

Zwycięzcy konkursu to Hermanowa w gminie Tyczyn, Handzlówka – w gmina Łańcut oraz Huta Komorowska w gminie Majdan Królewski.

Od wielu już lat podczas Ekogali towarzyszą nam uczniowie szkół gastronomicznych, którzy uczestniczą w kolejnych edycjach Europejskiego Konkursu Kulinarnego, prezentując swoje talenty. Łącznie w konkursie udział bierze 12 szkół (w tym z Ukrainy i Słowacji). Uczniowie będą rywalizować w dwuosobowych zespołach.

Podczas Ekogali odbywają się konkursy dla przedszkolaków, panele edukacyjne dla uczniów szkół podstawowych organizowane przez Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego – dyskutują o tym, jak odżywia się Mikołaj i jak przygotować eko święta. Z kolei Polska Ekologia jest organizatorem panelu dyskusyjnego „Innowacje w ekologicznym przetwórstwie rolno-spożywczym – skuteczną profilaktyką zdrowia”.

Tysiące zwiedzających, setki wystawców, wiele rozmów i porad. Jak co roku wejście na targi jest bezpłatne, gości z Rzeszowa autobus dowozi za darmo, wielu  z nich ma okazję otrzymać choinki bożonarodzeniowe i sianko na stół wigilijny. Szczegóły dotyczące rozkładu jazdy znajdują się na stronie www.ekogala.eu.

Aleksandra Gorzelak-Nieduży

FOTO Michał Mielniczuk   

Biuro prasowe UMWP