logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 17 03

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Uprzejmie informujemy, że w dniu 10 czerwca  br. na stadionie sportowym w Górnie planowana jest XII edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego.

180411 osipCieszę się, że firma z Podkarpacia odnosi sukcesy, jest nagradzana. Serdecznie gratuluję – powiedział marszałek Władysław Ortyl wręczając dyplom od prezydenta RP Andrzeja Dudy panu Zygmuntowi Osipowi, właścicielowi Masarni OSIP z Wierzawic.

Ogłoszenie otwartego konkursu ofert
na realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w 2018 r. zgodnych z założeniami Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas II”.
Zgodnie z art. 27 pkt. 5 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie oraz porozumieniami zawartymi przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych i Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Przecławiu, koordynującą PDO dla województwa podkarpackiego z Samorządem Województwa Podkarpackiego i Podkarpacką Izbą Rolniczą oraz po zapoznaniu się z opinią Wojewódzkiego Zespołu PDO podjęto decyzję o utworzeniu ,,Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa” na rok 2018 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenicy jarej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, jęczmienia jarego, jęczmienia ozimego, owsa, rzepaku ozimego, rzepaku jarego, soi, ziemniaka jadalnego średnio wczesnego i późnego.

I. Założenia: Producenci dobrej, cenionej żywności są ciągle niedoceniani, niemal anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebna jest, obok dobrego prawa, także sprawna i skuteczna promocja. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe. Równocześnie, poprzez działalność Klubu Polskich Producentów Żywności bierze udział w tworzeniu gospodarczego prawa, ze świadomością, iż cel ten można skutecznie realizować jedynie jako przedsięwzięcie długofalowe, wymagające wieloletniej, dobrze zorganizowanej pracy wielu ludzi.

Statystyka

Odwiedza nas 678 gości oraz 0 użytkowników.