logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

150417-naszedobre podkarpackie11 firm z branży rolno-spożywczej z terenu Podkarpacia przyjechało do Rzeszowa, by promować swoje wyroby w ramach XIX edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015". W urzędzie marszałkowskim lokalne produkty zostały poddane ocenie przez Kapitułę Wojewódzką, w skład której wchodzili pracownicy urzędu i podkarpaccy dziennikarze.

Kapituła oceniała smak, zapach i wygląd wyrobów, ale także ilość z obowiązującymi normami, wartości odżywcze oraz konkurencyjność w stosunku do innych produktów tego typu obecnych na rynku. Kapituła pozytywnie oceniła produkty nadając wszystkim nominacje do ogólnopolskiego etapu konkursu. Nominacje wręczył członek zarządu Lucjan Kuźniar, który kierując kilka słów do producentów powiedział:

Rosnąca świadomość konsumentów znajduje odzwierciedlenie w zwiększonym popycie na produkty charakteryzujące się wysoką jakością, tradycyjną metodą wytwarzania, szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi. Popyt na produkty wysokiej jakości jest korzystny dla producentów, łatwiej bowiem jest znaleźć rynek zbytu na takie produkty, które w pełni odpowiadają oczekiwaniom konsumentów, zwłaszcza jeśli ich wytwarzanie stanowi jeden z priorytetów polityki rolnej oraz rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej – mówił członek zarządu Lucjan Kuźniar.

Nominacje otrzymali: Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA" za Kapuśniaczki Sędziszowskie, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus" za Kiełbasę Swojską Pilzneńską, Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip za Szynkę wędzoną z Wierzeic, Gminna Spółdzielnia „SCH" Rymanów za Pasztet z mięsa króliczego, Gościniec Janusz Jarosz Rzeszów za Placek rzeszowiak, Firma PHU "G.W.KŁACZYŃSCY" Witold Kłaczyński za Chleb razowo-owsiany, Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł za Płatki róży w cukrze, Zakład Przetwórczo-Handlowy Baszpol Sp. Z o.o. Grzegorzówka za Ciastka żytnie i Ciastka owiano-żytnie z żurawiną i orzechami, Ekologiczne PPHU „BIO-EKO" Marian Wójtowicz Tułkowice za Chleb żytni na zakwasie z ziarnami Eko, Z.P.O.W. „Orzech" Sp. z o.o Kolbuszowa za Ogórki konserwowe, Ogórki konserwowe chili, Ogórki po żydowsku i Pikle, HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego - Leżajsk Sp. z o. o. za Szpinak – liście krojone porcjowane.

Producenci nominowani przez Kapitułę będą mogli wziąć udział w drugim - Ogólnopolskim etapie Konkursu, którego finał odbędzie się we wrześniu w Poznaniu, podczas corocznych Targów Rolno-Spożywczych POLAGRA FOOD. Tam producenci będą rywalizować ze sobą o tytuł - Polski Producent Żywności. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.

Inicjatywa pozytywistyczna Polski Producent Żywności została zainaugurowana przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu już w 1997 roku. Sukces jaki odniosła jej pierwsza edycja pozwolił na kontynuację w kolejnych latach. Stowarzyszenie poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności", skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów. Biorą w niej udział producenci dobrej, cenionej przez odbiorców żywności, przedsiębiorstwa polskie działające na terenie całego kraju oraz państw Unii Europejskiej.

Daniel Kozik
Biuro Prasowe UMWP

Statystyka

Odwiedza nas 535 gości oraz 0 użytkowników.