logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 16 02

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Dziś w Rzeszowie trwa drugi dzień Ekogali czyli 5 Międzynarodowych Targów Żywności, Produktów i Technik Ekologicznych. Do tej pory uczestnicy imprezy dowiedzieli się co to jest żywność ekologiczna oraz jakie są sposoby produkcji, bowiem targom towarzyszą konferencje poświęcone problematyce rynku żywności ekologicznej w Polsce.
Przez cały czas do godziny 17-tej można próbować wszystkich produktów ekologicznych, nie tylko z Podkarpacia. Do udziału zaproszono także wystawców z Ukrainy, Niemiec, Węgier, Czech i Słowacji.
-Produkty ekologiczne są to produkty, które od początku do końca są poddawane kontroli jednostek certyfikujących - mówi Marek Wojtowicz, prezes zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. - Liczy się nie tylko sam proces przetwarzania, ale warunki wzrostu na polu rolnika. Kontroli podlegają firmy przetwarzające żywność i sklepy sprzedające już gotowe wyroby.
A co jeszcze przed nami? – Czeka nas jeszcze próba pobicia rekordu Guinessa w przygotowaniu tortu – mówi Marek Wojtowicz. – Będzie to największy tort w formie piramidy, ważący ponad tonę i wykonany w całości z produktów zjadalnych. Mamy nadzieję, że wysoka temperatura nie przeszkodzi nam w odniesieniu zwycięstwa.
Targi potrwają do jutra, do godz. 15.00
Hej Rzeszów