logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Wczoraj nastąpiło uroczyste otwarcie V Międzynarodowych Targów Żywności, Produktów i Technik Ekologicznych– Ekogala 2011. Stoiska producentów żywności i innych produktów ekologicznych oglądać można do niedzieli, na Podpromiu.
- Targi będą doskonałą okazją do zawarcia współpracy i korzystnych kontraktów dla wszystkich wystawców, a także przyczynią się do wypromowania produktów ekologicznych oraz zachęcą producentów do podejmowania dalszych inicjatyw mających na celu rozwój ekologii - mówił w komunikacie Marszałek Województwa Podkarpackiego Mirosław Karapyta, organizator targów.
Już od wczoraj w hali „Podpromie” producenci ekologicznej żywności kuszą soczystymi pętami kiełbasy, tarczami serów, znakomitym winem, mieszankami herbat, czy słodkościami wykonanymi z najwyższej jakości, potwierdzonej certyfikatami składników. Oprócz wystawców żywności można znaleźć stoiska rękodzielnicze: z haftowanymi obrazkami, rzeźbami z drewna, czy kukiełkami z gałganków. Również dla dzieci przygotowano szereg atrakcji: występy na scenie zespołów folklorystycznych, baloniki (pozbierane chyba ze wszystkich kinderbali miesiąca), konkursy i poczęstunki.

Każdy może znaleźć coś dla siebie, bo targi choć mają głównie zachęcić firmy do prezentacji, chcą też zachęcić ludzi do korzystania na co dzień z walorów zdrowej żywności, wyrobić nawyk zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Jakość naszej kultury żywieniowej przekłada się bowiem na jakość w innych dziedzinach życia. Tej tezie poświęcone są różne konferencje, prowadzone równolegle z targami.
Do udziału zaproszono wystawców m.in. z Ukrainy, Niemiec, Węgier, Czech i Słowacji. Odrębne stoiska zajęły stowarzyszenia i firmy świadczące usługi dla branży ekologicznej, a także jednostki certyfikujące, jednostki doradztwa rolniczego i inne działające na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego.

„Ekogala” to przede wszystkim znakomity podkarpacki pomysł na promocję tego, co zdrowe, bo uprawiane i wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami, a zarazem największa tego typu impreza w Europie Środkowo-Wschodniej.
Dzięki temu i innym inicjatywom podejmowanym przez Samorząd Województwa Województwo Podkarpackie postrzegane jest jako region wiodący pod względem produkcji żywności wysokiej jakości, ekologii i zdrowego stylu życia, w nieskażonym środowisku. „Ekogala” zwraca uwagę zagranicznych przedsiębiorców na walory naszego regionu: czyste powietrze, naturalne środowisko oraz korzystne warunki klimatyczne i glebowe i zachęca do inwestowania w rolnictwo ekologiczne.
Wszystkie edycje Targów miały miejsce w Rzeszowie i odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Hej Rzeszów