logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

RZESZÓW. W Urzędzie Marszałkowskim otwarto sklep z tradycyjną żywnością z województwa podkarpackiego.
Punkt Promocji Podkarpackiej Żywności Wysokiej Jakości tak nazywa się sklepik, który otwarto w tym tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim
- Ten budynek idealnie nadaje się do promowania naszej tradycyjnej żywności – mówi Mirosław Karapyta, marszałek województwa podkarpackiego. – Nie brakuje tu interesantów, a także gości z innych części Polski. Dziś na przykład mieliśmy delegację z Pomorza.

Pomysłodawca sklepu, członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar cytując Georga Bernarda Shawa dodał, iż placówka powstała z miłości do jedzenia.
W urzędzie marszałkowskim zapewniają, iż jest to pierwsza taka inicjatywa w Polsce.

W województwie podkarpackim zarejestrowanych zostało w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 104 produkty tradycyjne. W ofercie sklepu znajdzie się około 25 z nich, m.in. kiełbasa z Górna, sery kozie z Mszany Dolnej, podkarpackie miody spadziowe, pasztety, domowe sery, gomółki, ciasta, naturalnie przygotowywane herbaty, suszone owoce, pierogi domowej roboty. Są też produkty posiadające certyfikat ekologiczny.

- Pracę tutaj znajdą niepełnosprawni, trzy osoby – mówi Andrzej Reizer, łańcucki przedsiębiorca, prezes Fundacji Contigo, który prowadzi Zakład Aktywności Zawodowej w Woli Dalszej.