logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 16 02

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

nowiny Podczas tegorocznej edycji Jesiennej Giełdy Ogrodniczej Na terenie PODR w Boguchwale wyłoniono zwycięzców konkursów na Najlepszy produkt regionalny i lokalny oraz Największa gruszka sezonu.

Oto wyniki:
Najlepszy produkt regionalny i lokalny – potrawy z warzyw i owoców
Do konkursu, którego celem była identyfikacja oraz promocja produktów i potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców zgłoszono 27 potraw przez 9 organizacji ( stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich) z województwa Podkarpackiego.
W niedzielę, kapituła wyróżniła następujące potrawy: Kapustę faszerowaną przygotowaną przez KGW - Koło Aktywnych Kobiet z Borowej, Gruszki w syropie przyrządzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chmielnika, Bigos ze szparagówki w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Poraża, Zupę jesienną z warzywami Koła Gospodyń Wiejskich z Potakówki, Kapuśniaczki na kapuście Koło Gospodyń Wiejskich z Rakszawy – Mościny, Jabłka pieczone z budyniem Koła Gospodyń Wiejskich z Przysietnicy, Placuszki z dyni i ziemniaków Koło Gospodyń Wiejskich z Tarnogóry, Kwas z kiszonej kapusty z grzybami sporządzony przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów oraz Kasze Jaglaną przygotowaną przez Stowarzyszenie Kobiet z Żołyni.
Największa gruszka sezonu
1 Jerzy Radzimowski z Będziemyśla. Wyhodowana gruszka waży 0,89 kg. Jej obwód wynosi 36 cm a wysokość 17 cm. Walory estetyczne w skali od 1 do 5 jury przyznało 4.
2 Marian Szeląga z Żurawicy; waga – 0,84 kg, obwód – 35 cm,wysokość - 17 cm, walory estetyczne – 5.
3 Marian Mazurek z Tuligłów: waga – 0,63 kg, obwód – 28 cm, wysokość - 19 cm, walory estetyczne (skala 1-5) – 4.
Gwiazdą imprezy była Ewa Wachowicz znana z telewizyjnego programu Polsatu „Ewa Gotuje". Przygotowała ona dla zebranych potrawy i desery z gruszek. Można też było nabyć jej książkę kucharską z dedykacją lub zrobić sobie zdjęcie z czego chętnie korzystało wiele gospodyń domowych.