logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 2/2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

9 podkarpackich firm rolno-spożywczych zdobyło dziś nominacje do udziału w finale konkursu "Polski Producent Żywności". Konkurencja była duża a różnice w punktach przyznanych przez konkursowe jury minimalne. Teraz najlepsze podkarpackie wyroby będą walczyć o nagrody na poznańskiej Polagrze czyli największych w Polsce targach żywności.
O miano najlepszego produktu Podkarpacia walczyły jogurty z Sanoka, śmietana z Trzebowniska i olej z Białoboków oraz wędliny z aż trzech zakładów: z Pilzna, Górna i Jarosławia. Do konkursu zgłoszono też pieczony na liściach kapusty chleb z Rogóżna napoje Celestynka z Rymanowa Zdroju i piwo z Leżajska. Wybór był trudny. Nie tylko ze względu na różnorodność smaków, ale także dlatego, że wszystkie te produkty mają już swoją często wieloletnią markę i renomę.

Konkursowa kapituła ostatecznie przyznała wszystkim nominacje do udziału w Polagrze. Wyróżniła też trzy produkty, które dostały najwięcej punktów. Tu bezkonkurencyjna okazała się 12 procent śmietana z Trzebowniska. Drugie miejsce ex equo wywalczyły zakłady Mięsne w Górnie z kiełbasianką i tłoczony na zimo olej rzepakowy z Białoboków koło Przeworska.

Beata Wolańska
TVP Rzeszów